Tävling

Varbergs MTB

För många (dock inte alla) är tävlandet en viktig och inspirerande del av cyklandet. Vi låter de ungdomar som vill (utan resultatkrav) få mäta sina färdigheter i så kallade klubbrace där alla cyklisterna kommer från klubben.

För de som vill utvidga sina vyer ytterligare finns Västgöta-cupen (med vår egen deltävling Varbergs MTB Meeting) och sedan flera typer av SWE-cuper (XCO, Down hill, Enduro). LLC (Långloppscupen) är en cup för alla som vill mäta sina krafter, styrkor och färdigheter under lång åktid (3-6h) där vår egen BOCKSTENSTUR är äldst, längst och tuffast. Dock finns på flera av loppen kortare och enklare varianter (2023 BST har 30, 60 och 90 km)

Vid alla större tävlingar finns klasser som passar alla typer av tävlingssugna cyklister från små nybörjare 6-8 år till elit- och motionsklasser! Vi hjälper gärna till att komma i gång med tävlandet för både liten och stor. För att få tävla utanför klubbtävlingar krävs Svenska Cykelförbundets (Scf) licens som man söker direkt från förbundet.  Cykelträning och cykeltävling är en lek – en kul och utvecklande lek! Det är roligt att få dela cykelupplevelserna med andra och genom cykling kan man få så många, fina vänner – i alla åldrar! Det finns plats för så många fler i vår sport! Svensk cykel är till för att ALLA, oavsett kön, härkomst, ålder och förutsättningar, ska kunna cykla på lika villkor!

Tävlingsformer

I denna disciplin startar man klassvis och kör ett förutbestämt antal varv på en rundbana som är ca 4-6 km. Tekniska svårigheter i form av stenkistor, hopp, dropp, m.m. förekommer.

Långlopp (Marathon), en form som passar de flesta cyklister, från nybörjare till elit. Masstart där man kör en lång bana på ca 60-120 km. Lättare tekniskt än XCO men med större inslag av taktik.

Sprinten fungerar likadant som längdskidåkarnas variant. Cyklisterna startar 4 och 4 i heaten. De 2 första går vidare till nästa heat. Banorna mäter mellan500 till 1000 m.

Cyklingens svar på störtlopp. Tekniskt mycket krävande och branta banor. Individuell start (förkortningen DHI står för Downhill Individual. Detta pga att det även finns masstarter inom downhillen, DHM, dock ganska ovanligt) och snabbast tid nerför berget vinner. Tävlingstid internationellt 2-5 min.

Enduron har på senare år växt ordentligt i storlek. En lite snällare downhill-bana och transportsträckor mellan mål och nästa start. Tiden mäts bara på special- eller downhillsträckorna och summeras sedan efter att man avverkat ca 5 sträckor.

Ansök om tävlingslicens

Tävlingslicens ansöker och betalar man själv som medlem via SCFs hemsida.
Under fliken Tävlingslicens på scf.se finns all information hur du går till väga!
Behöver du hjälp med att ändra eller lägga till mailadress i Idrottonline, kan du maila mig på kvantumkristian@gmail.com så hjälper han dig!

För mer info läs på SCF hemsida.

Tävlingsbidrag

Som aktiv medlem har man rätt att söka resebidrag samt subvention för anmälningsavgift.
Gäller för cykeltävlingar i Sverige sanktionerade av SCF.

Krav finns att tävla eller delta i klubbens namn och kläder för att erhålla ersättning

Mer info samt ansökningshandlingar finner du inloggad under dokument