278567787_5509834412395062_1979054786320642365_n

Framgångar för Varbergs MTB i Göteborgs SWE-cup MTB-Enduro.

Dagen efter Mtb-tävlingarna i Brearedsområdet var det dags för årsdebut och i många fall ren debut för de cyklister i Varbergs MTB som helst cyklar väldigt snabbt utför, alltså bike-enduro.

Här gäller det att cykla uppför till specialsträckans start för att sedan så snabbt som möjligt med en ”heldämpad” endurocykel, ryggskydd och fullface-hjälm, cykla nerför en given bansträckning. Detta upprepas 5-9 gånger på olika specialsträckor beroende på tävlingsklass.

Dagen före tävling är sträckorna markerade och man tränar i tävlingsfart och man söker bästa och smidigaste spårvalen för att på tävlingsdagen nå målen på kortast möjliga tid. Vinner gör den som  avverkat samtliga special-sträckor i sin klass, på kortast sammanlagd tid.

Bergscyklisterna i Göteborg arrangerade i Lackarebäckens bokskogsområde en tuff och utslagsgivande tävling med många spektakulära partier. I H-elitklassen segrade Oliver Kangas Falu CK, en av Sveriges allra duktigaste endurocyklister och i Herrar U21 var det Junior-europamästaren William Scheele från Rye i Norge som var snabbast.

Vinst för Johan Dovemark

Även Varbergs MTB fick en segrare. I klassen +35 år, och det var Johan Dovemark som trots sin ”höga” ålder (47 är) betvingade alla ” ungtuppar” i klassen och faktiskt var snabbast på samtliga nio delsträckor.

Övriga Varbergsåkare

I P 13-14 kom Tim Sandstedt på 13 plats av 52 deltagare. I P 15-16 tog Vidar Karlsson en 26 och Wilgot Buck en 41 plats av hela 60 deltagare. Viggo Karlsson som i lördags blev trea i herrar elit i hemmatävlingen och som ju tillhör klubbens internationella team lyckades med bravaden att utan någon träning eller ens besiktning av banorna ta en fin åttonde plats av 39 startande. I klassen motion kort måste man vara minst 10 år men det finns ingen åldersgräns uppåt. Här tog Jon Dovemark (11 år) en finfin femteplats. Linnea Andersson (12 år) och Junis Persson (13 år) debuterade båda två i bike-enduro med de fina placeringarna 21 och 33 (av 40 deltagare) i samma tävlingsklass som Jon. Sammanfattningsvis kan absolut konstatera att samtliga Varbergscyklister gjorde över förväntan goda resultat.

5Jon DovemarkMotion kort

Totalt deltog över 300 cyklister från hela Sverige men också många duktiga cyklister från Norge. Nu drar cupen vidare och nästa deltävling går utanför Arvika den 29:e maj. Sex deltävlingar ska avverkas under säsongen och finalen avgörs på Isaberg den första oktober.

Bilder kommer från Göteborgsstigsyklister, Bulten Augustsson, Mats ryde samt Ulf Dovemark. För fler bilder från tävlingen kolla in Göteborgsstigcyklisters facebooksida